HomeContact
Professionals

Wat kan een puber met media?

Media maken een belangrijk onderdeel uit van het leven van pubers. Ze onderhouden hun contacten en ontdekken door media veel over zichzelf en de wereld.

Tv en film

Pubers kijken graag naar televisie voor volwassenen: buitenlandse series en films met romantiek of spannende actie.

In deze periode ontdekken ze volop wat er allemaal te zien is. Smaken verschillen natuurlijk, dus de één houdt van fantasy en de ander van horror. Ook de jongerenprogramma’s van MTV zijn populair: ze geven een kijkje in het leven van andere jongeren over de wereld. In deze periode gaan ze ook regelmatig zelfstandig met leeftijdgenoten naar de bioscoop.

Bingewatchen

Bingewatchen is het kijken van meerdere afleveringen van een serie achter elkaar. Dit doen pubers op bijvoorbeeld Netflix, maar ook MTV laat een heel weekend lang een serie zien. Deze manier van kijken kan de hoeveelheid slaap en het maken van huiswerk belemmeren.

Het is geen echte verslaving. Pubers vinden het vooral lekker om even uit de werkelijkheid te vluchten. Praat met uw kind over het kijken van series en probeer je kind te leren er op een juiste manier mee om te gaan. Je mag best toegeven dat het lekker is. Zelf doe je het misschien ook.

Computer

De meeste pubers krijgen een eigen computer, laptop of tablet voor hun schoolwerk. In de meeste gezinnen kunnen ze er draadloos op elke plek in huis mee het internet op.

Pubers zitten dagelijks op internet, gamen en kijken elke dag televisie (vaak ook via internet). YouTube is de meest favoriete website van alle tieners, over de hele wereld. Ze kijken filmpjes als ontspanning en de leukste sturen ze aan elkaar door.

Telefoon

Vrijwel alle pubers hebben een smartphone waarmee ze via social mediazoals WhatsApp, Facebook, Snapchat en Instagram contact met elkaar hebben. Bellen doen ze veel minder. Sommige pubers gebruiken wel graag Skype, bijvoorbeeld voor overleg bij huiswerk of gamen.

Grote verschillen in het mediagebruik van tieners

Er zijn grote verschillen tussen tieners als het gaat om hun mediagebruik. Sommigen lezen bijna geen boeken meer, behalve als het moet voor school, terwijl anderen veel boeken verslinden. Ook niet alle pubers zitten op Facebook of Twitter, en verreweg de grootste groep is zelf niet echt creatief bezig met media (bijvoorbeeld zelf een website of een filmpje maken).

De meeste tieners gebruiken media dus nog op een passieve manier: ze kijken, surfen en hangen wat rond. Sociale media zijn eigenlijk de nieuwe ‘hangplekken’.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Wat kan een puber met media?

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult