HomeContact
Professionals

Opvoeding en gedrag

Opvoeden is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan. Eigenlijk is het geheim van een goede opvoeding helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je kind vooral nodig heeft, is liefde, steun, stimulering en sturing. Zo kan je kind opgroeien tot een zelfstandig, plezierig en sociaal mens. Peuters willen dingen zelf doen, hebben een eigen wil en proberen van alles uit. Daar leren ze van. Reageer positief op wat je kind goed kan en goed doet, zodat het gestimuleerd wordt dit gedrag te herhalen.

Positief reageren op wat je kind goed doet

De perfecte opvoeder bestaat niet, maar je kunt wel je best doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden! Regels zijn daarbij heel belangrijk. Regels geven je kind duidelijkheid en een veilig gevoel. Daarnaast is het heel belangrijk dat je aandacht hebt voor wat je kind goed doet. Als je merkt dat je vooral aandacht hebt voor wat er ‘fout’ gaat, let er dan eens op hoe vaak je kind iets goed doet. Geef je kind complimentjes als het iets goed doet en vertel erbij wat je goed vindt.

Ongewenst gedrag

Een peuter weet al een beetje wat mag en niet mag, maar vergeet dat vaak. Daarbij kunnen kinderen hun gevoelens nog niet goed uiten door te praten. Ze kunnen dan boos worden, een driftbui krijgen of gaan slaan en schoppen. Je kunt de kans op ongewenst gedrag verkleinen door bijvoorbeeld te zorgen dat je kind voldoende ruimte en mogelijkheden heeft om te spelen en door het regels te leren. Als je goed met ongewenst gedrag omgaat, wordt dit gedrag geleidelijk minder.

Opvoedtips en ondersteuning

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Als ouder sta je er niet alleen voor. Je kunt met andere ouders praten. Je zult zien dat ze veel herkennen en misschien heb je wel tips voor elkaar. Je kunt ook opvoedingsondersteuning krijgen, en natuurlijk kun je altijd terecht bij het CJG bij jou in de buurt.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Opvoeding en gedrag

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult