HomeContact
Professionals

Vruchtbaarheid

Van mannen wordt wel eens gezegd dat ze altijd vruchtbaar blijven. Dat klopt, maar de kwaliteit van het sperma van de man neemt na zijn vijfenveertigste wel af. Als vrouw bent u tot uw dertigste het meest vruchtbaar. Daarna neemt uw vruchtbaarheid steeds meer af en hebt u steeds minder eicellen. U kunt daarom het best voor uw vijfendertigste kinderen krijgen.

Zwanger worden

Als u zwanger wilt worden, is het natuurlijk verstandig om vaker te vrijen. Daarnaast is het ook handig om te weten op welke dagen u precies vruchtbaar bent. Bij een regelmatige cyclus hebt u een eisprong ongeveer 14 dagen voordat u ongesteld moet worden. Er zijn tegenwoordig ook verschillende tests bij de apotheek of drogist te koop die voorspellen wanneer u een eisprong hebt. Het beste is om 24 tot 48 uur voor de eisprong te vrijen.

Negatieve invloeden

Er zijn veel dingen die de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden, zowel bij mannen als bij vrouwen. U kunt hierbij denken aan giftige stoffen of chemicaliën, roken, alcohol en drugs. Ook bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen een rol spelen bij een verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast is uw lichamelijke gezondheid van belang. Over- en ondergewicht, eetstoornissen (of extreem afvallen) en zware lichamelijke inspanningen kunnen de vruchtbaarheid verminderen.

Wat is wel goed voor de vruchtbaarheid?

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mannen en vrouwen. U kunt hierbij denken aan gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met roken. Ook uw psychische gezondheid is belangrijk. Neem daarom op tijd rust en vermijd stress.

Het lukt maar niet…

Ongeveer 80 tot 90 procent van de vrouwen met een kinderwens raakt binnen een jaar zwanger. Zelf kunt u van alles doen om de kans op een zwangerschap te verhogen. Ga bijvoorbeeld eens na wanneer uw vruchtbare dagen zijn en wanneer u dus het best kunt vrijen om zwanger te worden.

Als u na een jaar proberen nog niet zwanger bent, ga dan naar uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar ze nader onderzoek kunnen doen naar de oorzaken. De gynaecoloog of fertiliteitsspecialist zal met u eventuele vervolgstappen doornemen.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Vruchtbaarheid

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult